Saturday, January 22, 2011

Segalanya Di Sini

21 januari 2011- 2 ptg ,
Lokasi ; sekitar mid valley

  • Lunch di Sushi King : 
  • 5 blue @ 2.00                 RM 10.00
  • 1 Red                              RM  5.00
  • 1 orange yakult                RM  4.90
  • 1 Honey Lemon Tea        RM  3.90
  • 1 Ginger Soda                 RM  3.90 ( Air paling best di antara air2 yg ade)
  • 1 Vanila Ice Cream          RM 3.90 
  • Govt Tax                         RM  1.90 
  • TOTAL                           RM 40.65 









  • jalan2 sampai lenguh kaki& mik gambar ttg ape saje yg menarik/cantik/ pada pandangan mata


Praktis tuk kuatkan tangan..dgn memasukkan bola kedalam jaring


meninjau Sekitar perkampungan china..cantikkan  bunga kat belakang tu.
itu namanya bunga  sakura..rase cam kat beijing..pon ade..


Happy Chinese New Year

Terleka menonton pertunjukan air...yang memancut mengikut musik ..selonok  jiler..


  • Before balik, makan plak kat food junction mid valley.pusing punya pusing..fikir nk makan pe..akhirnya pilih makanan kat korean cuisine..jangan salah faham ek..tengok gambar sebelah..ade halal..tp tak tau halallan toyiban( halal lagi suci) ke tak..huhuhu
  • ape yang aku order and makan : Kim Chi Ramyun
  • Harga : RM 9.00 + Gov.TAX6%: RM 0.54
  • Total   : RM 9.55.
  • komen : sangat sedap, sangat pedas, sangat mahal. 
  • layan jek la ek gambar2 korean food nie and yg penting saye dah boleh guna stick dgn betul..(bagi *****)



puh..puh..tiup..panas..


Nie name dier  Kimchi, mende nie merupakan kegemaran orang korea. kimchi di buat daripada sayur kobis, atau ape2 sayur yang di jeruk dan boleh tahan selama empat bulan lamenya..rase dier masam sangat..pas nie dah tanak makan..sakit perut sayer...


                                                           
Tidak lengkap satu perjalanan jika tak singgah ke kedai buku MPH Bookstore. tp kitaorg jika berkunjung ke kedai buku mesti sesat. bukan pe, sorg ke novel, sorg ke bahagian kecantikan, sorg ke buku motivasi dan ilmiah..last2 jumpa kat chasier..












  • Senarai buku yang di beli utk di buat koleksi :

  1. Semai Benih-benih Syurga                          RM 20.00
  2. Raja Muhammad Alias: Arkitek FELDA     RM 35.00 
  3. Total                                                          RM 55.00                 





Thursday, January 20, 2011

sisa terakhir di UKM...

Assalamualaaikum.....w.b.t.( jawab salam wajib, x jawab dosa)


  1. Alhamdulillah...syukur pada Allah..kerana memberi peluang kepadaku utk terus menuntut ilmu...di dunia ini untuk bekalan hidup di akhirat..
  2. sedar-xsedar..dah tiga tahun aku kat universiti kebngsaan malaysia..serious...rase cam kejap jew masa ibarat emas nie berlalu..tp..sehingga ke hari ini..emas tu aku buang cam tu jew..sedar2 dah nak abis, tak lama lagi nk hantar tesis, pastu  praktikal kat pejabat Felda Wilayah Terengganu darul iman, pas tu nak g tauliah SUKSIS kat UTM skudai, pas tu insya Allah konvo, pastu kerja, pastu kawen, pastu ade anak, pastu..pastu..pastu..(bnyk nye pastu,,x tau pastu apa lagi..)huhuhuhu
  3. emm..rase cam bnyk ilmu yg dah beljar ( rase jew ek) . yer la dah lama kot aku belajar dr umor 4 taun kenal ABC, 123, alif ba ta,..pastu masuk darjah 1-6, belajar 'what is your name'? My name rosmanora..ayat simple..tu pon kira ilmu tau..pastu masuk tingkatan 1-5 mcm2 belajar...beljar sains, add mat, belajar kejuruteraan, macam2 la..p ape yg paling best time nie..dapat belajar bercinta..ilmu gak tu...hehhehe..after that, masuk form 6..belajar cara nak berniaga, belajar kenal dunia dan di ajar camne  meyelongkar  bumi and so on...ilmu gak kan...
  4. dulu, kononlah xnk masuk U..cakap kat mak,,..x nk masuk form six.xde klss...alih2 kena paksa(padam muka aku) ..sampai mak aku tolong anta g sek..time tu mak ai malu giler kat ckg2 dgn kengkawan..yer la..dah la besar,p masih lagi suh mak anta sek....
  5. P bila pikir2 balik, berbaloi sangat masuk form six dulu.lau bkn kerana f6..rasenye x dapat  aku rase menjalani hidup di universiti..tulah alhamdulillah..dah rezekikan.. hah, nk citer sal universiti...sebelum daftar masuk ukm, hati ini tersangat teruja nk jadi pelajar universiti...nk tgok camne la universiti..(yer la ak org kmpg, x penah tengok pong u..hehhe)..bila daftar masuk, aku di campakkan kat zaba...time tu nasib baik my friend d..p dier dah tahun 2 time tu..dia lah banyak tolong aku..tunjukkan fak, tunjukkan toilet, jalan dan PTSL..huhuh..cdeh wei.aku xtau pe2.bab ak nie second intep...buwekk..
  • P/s: rase msih lum terlambat nk ucap TQ VM to my friend suliza hassan..
  • then, bermulalah hidup aku sebagai seorang pelajar universiti..masa mula2 masuk kelas..diam jek aku..yer la..x kenal kawan2..nk ckp pun segan jekk..tp first tu,ade gak bebudak yg tinggal di pantai timur tegur aku..time tu..serios, cam cdeh jek..dalam hati duk fikir..'sampai atie, ank kawn dgn aku" ( nk nangis pon de). bila nk balik ke kolej..tempat nk tunggu bas pulak x tau..dtg tadi dgn bas...nk balik x ingat bustop mana satu..zon 2 punya hal..time tu ade la kwn kelas aku..budak zaba, depan bilik aku tolong tunjuk..tempat tugu bas..nasib baik..time tu ade dier..
  • p/s: nie pun rase cam belum terlmbt nk ucap terima kasih bab, kau yg first time tegur aku..Azlin syafina..lau kau x ingat xpe..tp aku akn ingat jasa kau tu sampai bila2..
  • masuk taun dua, dah ramai ckit kawan..kawan satu sains politik ( laki/pompuan), kawan satu suksis (L/P) kawan2 senior, kawan atas kawan, kawan dalam talian dan kawan luar kawasan...org cakap..kawan biar beribu..bercinta biar satu...(tp aku pasang dua time nie).dah 2 taun kat cnie, banyak menda yg aku belajar, banyak ilmu politik yg aku tahu ( lau korg tnya xtau dpt jawab x)..banyak org dan bermacam ragam yg kita blh tngok...semuanya free di depan mata..mase nie jugak aku blh belajar kenal KL..x tipu korg..mmg best jd budak u..
  • tp ade gak x best, x best sebab kwan yg kiter baik selama 2taun nie, masam muka dgn kiter,..time tu xtau ape salah kiter..tanya..dia apa salah kiter..dier wat boduh jew.. x nk  jawab(pe lagi kes ego la nie)....first tu..terasa la jugakkan..tp bila dah lama2..aku fikir, apa pasal aku kena fikir sal org..dah dier xnk kawan..lantak ah..bukan aku kena mintak duit dgn kau pong lau nk makan...hoho..lau kau xnk kawan..x kisah pon..bukan glemer pon lau kawan dgn kau kan..bila aku kwn dgn kau..aku rase cam......( xleh ckp nati terasa,p lau terasa gak nk wat gamne..aku ckp yg betul,,xsuka hipokrit)..( sori, emo ckit)..huh..suh suh..pegi main jauh2..dah tak nk pikir sal kau..
  • Ok..nie paling best, dah masuk taun 3..lagi pon sekarang nie last sem, last year, last suksis, last jumpa kawan2, last main2, last jalan2, last shopping sakan x ingat dunia, (sbb time nie duit masuk walau xkeje).past nie dah kena kurangkan semua..p sedikit sedih la last sem nie...sedih sbb pas nie kena berpisah dgn kengkawan baik, kengkawan yg x berapa baik, dan kengkawan yg x baik langsung..selain tu berpisah dgn musuh ketat, musuh longgar, dan musuh yg xde tali tangsung nk ikat...hehehheh..tp xpe..itulah lumrah alam, setiap pertemuan pasti ade perpisahan. (tp xrase sedih nk berpisah dgn lecture, xtau kena).
  • kenangan paling manis berada di u: dapat masuk suksis, dapat elaun, dapat belajar politik, dapat banyak kawan 
  • masuk suksis dapat mendisiplinkan diri aku yg krg berdisiplin..apa x nyer, time sek dulu ponteng jek keje..suksis bnyak sebenarnya mengajar aku erti hidup yg sebenar.mcm2 aku lalui dgn suksis..dr gembira, sedih, suka duka..semua bersama..pas nie susah dah nk cari pengalaman sehebat suksis..( ececece..betul x tipu..lau x caye cuba masuk suksis..rase sendiri apa yg ade dlm nye..) lagi yg paling manis dapat jadi naib presiden suksis..( bkn giler kuasa ek)..sebahagian dr kerja..yg kita akan buat sebaiknya,,sebab kita di beri kepercayaan utk jd pemimpin..(manis gak kan)
  • kenangan terpahit: terpaksa tambah musuh dalam selimut...walaupun sebelum nie ak x penah bermusuh dgn sape2





  • so..tu la antara kisah2..aku menjadi budak u..masa first sampailah tinggal baki beberapa bulan jew lagi..tp ape yg penting..aku kena ciapkan tesis aku yang bertajuk."senario politik dalam masyarakat felda: kajian di FELDA CHALOk"( felda kg aku nie)huhuhu..masih lagi dalam prose menyiapkan...dan tengah bertungkus lumus mencari bahan...tinggal lagi 2 bab utk di ciapkan..walaupun 2 bab tp aku rase memerlukan masa yg secukupnya...tarikh submit tesis: 18 April 2011...doakan aku ciap cepat2 ek..
  • P/s: Doakan semoga aku selamat dunia dan di akhirat..Amin






Sunday, January 16, 2011

::kasih seorang ayah::

selamat malam semua..emm..bosannyer malam nie..x g mane2, xtau nk buat pe..kerja bnyak..tp malas nk wat..hai2..knplah dgn diri ini...xpe..selagi di beri peluang dan ade masa yg terluang nie ( xdela buang masa sgt), aku tetiba rindu pada insan yg bernama ayah...rindunya pd En osman .

Pengorbanan di dalam kehidupan sememangnya merupakan lumrah kehidupan kita seorang insan yang bernama manusia.Pengorbanan seorang ibu,pengorbanan seorang ayah dan lain-lain jenis pengorbanan yang dilakukan untuk membahagiakan anak-anak.Pengorbanan ibu bapa kita merupakan pengorbanan paling tinggi yang kita tidak wajar dilupakan.Susah-payah mereka membesarkan kita sehingga menjadi insan yang berguna kepada agama,bangsa,masyarakat dan negara.

Seorang lelaki yang bergelar “bapa”mempunyai pengorbanan yang tinggi disebalik pengorbanan seorang ibu.Bapa kita telah membesarkan kita,dia telah bersusah payah untuk membesarkan kita walaupun dihimpit pelbagai masalah dan cabaran kehidupan.Alangkah besarnya pengorbanan yang dilakukan oleh ibu dan bapa kita untuk membesarkan kita.Sebagai anak-anak kita wajib membalas akan pengorbanan yang telah mereka berikan kepada kita sehingga kita mampu berjaya dalam kehidupan,walaupun sebenarnya mereka tidak mengharapkan sebarang balasan dari anak-anak mereka.Percayalah ALLAH pasti membalasnya kerana redha ALLAH terletak pada redha ibu-bapa kita.

secara tak sengaja...terdengar lagu ayah nyanyian kump.ae man..tetiba jadi sedih plak malam2 nie..sayu sngt..tetiba teringat ayah aku yg bnyak sebenarnya pengorbanan yg  dier lakukan tuk besarkn aku..(emo plak) sampai berjaya dan sihat seperti hari ini...xpenah nyesal dpt ayah cam En osman, malah bersyukur sesngt.. sebenarnya dier sayng kiter, tp dier x tunjuk kasih sayang dier..kan2..so aku tujukan lagu nie tuk En Osman..
.
P/s: Bagi yang masih ada ayah.. ambillah kesempatan yang ada ni untuk menggembirakannya dan untuk mereka yang telah kehilangan ayah adalah belum terlambat untuk melaksanakan apa sahaja yang perlu bagi kesejateraannya di sana… Beliau dah laksanakan tugas sebagai seorang ayah dan kini giliran kita tunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak.. Anak soleh..




AYAH : AEMAN

Ketika berjauhan
Masihku rasa hangat kasihmu ayah
Betapaku rindukan redup wajahmu
Hadir menemaniku

Terbayang ketenangan

Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan

Walau hatimu sering terluka

Tika diriku terlanjur kata
Tak pernah sekali kau tinggalkan
Diriku sendirian
Ketika ku dalam kedukaan
Kau mendakap penuh pengertian
Di saat diriku kehampaan
Kau setia mengajarku
Erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
Dalam senyummu
Melihatku berjaya
Bilaku kegagalan
Tak kau biarkan
Aku terus kecewa

Dengan kata azimat
Engkau nyalakan semangat
Restu dan doa kau iringkan

Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan

Tak dapatku bayangkan
Hidupku ayah
Tanpa engkau di sisi
Semua kasih sayang
Yang kau curahkan
Tersemat di hati

:::Erti rindu sebuah kehidupan :::


dr: jangan bersedih.com (sekadar berkongsi apa yg di rasa perlu)

Dalam jauh perjalanan kita
Dalam banyak ruang yang telah kita pijak
Dalam hilai tawa yang telah kita ukirkan
Dalam banyak trofi yang telah kita julang
Rupa-rupanya tetap juga kita merasa kesepian
Akhirnya mencari-cari bahasa rindu


Kita jadi tertanya

Bagaimanakah nikmat rindu itu?
Rindu pada ibu dan ayah?
Rindu pada isteri, suami, anak-anak, insan tersayang?
Pada kampung halaman nan indah?
Atau
Kita pernah merasa rindu pada tanah?

Tapi di sebalik semua rindu itu...

Bagaimana indahnya merindui ALLAH
Di mana dan bagaimana?
Kerana barangkali rindu padaNya
Telah sekian lama terabai



"...Wahai jiwa yang tenang kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diridhaiNya. Maka masuklah ke dalam jamaah hamba-hambaKu, dan masuklah ke dalam syurgaKu..."

(Surah Al-Fajr: 27-30)





Saturday, January 15, 2011

sehari dalam hidupku...

tarikh: 14 jan 2011 jumaat....
lokasi sekitar putrajaya dan ICity


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
Alhamdulilah, kita masih diberi peluang untuk bernafas pada hari ini untuk kita terus menjalankan tugas sebagai hambaNya di muka bumi ini. Semoga hari ini lebih baik dari semalam.
pada aku hadiah terbaik : pErSaHabaTaN iTu LebiH MaNis DaRipaDa maDu..LebiH daLam daRipaDa LauTan..LebiH JauH daRiPada aWaN..DaN LeBiH bErmaKna daRipaDa HiduP..


so, apa yang aku nk cakap nie...aku cukup menghargai sahabat...kerana dia juga ada rasa takut, sedih dan kecewa seperti mana kita memerlukan sahabat, seorang sahabat juga memerlukan kita untuk menjadi sahabatnya. 



HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA...

thnks a lot  for wani, lala and linda..sebab telah menceriakan kehidupanku dan telah mecipta kenangan indah bersama...ku.. and akan aku kenang ia  di sepanjang hidup ini.. Thank you ALLAH kerana mengurniakan aku  sahabat seperti anda..LUV U aLL always..


 pekena KFC..

 pilih baju di reject shop

Leen, xnk beli kew seluar nie??

buat2 muka lapar..tp sebenarnya dah kenyang..hahha

p lagi, hobi la..karaok..lepas tension...(koya)

sama x? i like smile (: ..emmmm

cam kat korea jek.hahha..(bila la pat g sane)  

wah...cantek nye  bridge nie..

lam masjid putrajaya..tugu solat maghrib..(: cntek gak lau baju konvo wane pink..hukhukhuk)

wat2 bace buku yg baru di beli...best..

nie la novel yg aku baru beli--> panggil aku NAJIHA..best citernyer..

nie duk kat Icity..nie kali ke 2 ak g..xde pe yg best pon..
wat penat jek jalan2 kat cnie..tuk kawan2 yg nk g,, ak berani ckp xyah la g..
xde pe yg menarik pong..hahhah ( jahat) pe2 pon..dah sampai..layan jek la..



Sunday, January 9, 2011

---> Terpaksa perbaharui hobi


azam taun baru nie nk turunkn 5kg...x tau la camne tercapai ke x kn..tp lau betul2 nk kenalah usaha lebih..apalagi ,  terpaksa tukar hobi menonton drama korea kepd berjoging..every evening..lau  xde kelas mesti jog..4-5 pusingan stadium ukm..x caya??kena percaya..joging nie bukn hnya tuk nk capai azam 2011 nie..tp tuk kuatkn stamina serta mantapkn fizikal sebab 19 jun 2011 nie nk g tauliah suksis kat UTM skudai..Insya Allah lau di panjangkn umur..jd..walau malas kena gak joging..bkn utk sape2 tuk kesihatan aku jugak...bila first time nk turun jog nie, punyalah malas..tp bila bnyak kali jog rase seronok la plop..habi baru katakan...yeahhh..ROSMANORA.(: tanpa keberanian mimpi tak bermakna:) ..( skdr motivate my self)

Thursday, January 6, 2011

~spring waltz~

really love spring waltz because of it’s story and great acts of the casts….i missed the love team of Han Hyo Joo and Seo Do Young…They have a very great chemistry in acting…About the story again,i will assure to all that as u watch spring waltz,you will be touched and know what true love is….






I really really like this drama. You’ll love it 
too. You’ll cry and you’ll laugh and you’ll love the cinematography and the musics they played in. You can imagine how beautiful scenes and the scoring in every episodes. This series is a must watch. Beautifully done. Brilliant!


video