Sunday, March 3, 2013

come back

hai..lama betul rasenye tak menjeguk my blog nie...dah setahun lebih dah...nak buat camne...cbuk jek memanjang....hehheheh
so, aku nak buat come back..sebab aku memang suka menulis dan menulis....
sekarang nie aku tengah kumpul bahan untuk dedikasikannya dalam blog aku...
jadi apa saja yang berlaku,..pada diri kita jangan lupa senyum sokmo lahhhhh....hehehhehe


Wednesday, April 20, 2011

Hadiah Untuk MY mom & my dad...

tiga tahun merantau ke kuala Lumpur...berjuang dalam mencari ilmu.....Universiti Kebangsaan Malaysia...akan sentiasa tersemat di hati..kerana di sini tempat aku belajar berdiri di atas kedua kaki aku sendiri...di sini aku juga belajar mengenali siapa kawan siapa lawan...di sini aku belajar tentang apa itu politik, apa itu sains, apa itu, ekonomi dan apa itu sosial...di sini aku belajar erti disiplin, di sini juga aku belajar bagaimana untuk kuatkan semangat...di sini aku gembira, di sini aku sedih, di sini aku berlari di sini aku belajar mendaki dan di sini bukan untuk aku berhenti...

universiti Kebengsaan Malaysia..adalah impian aku pada suatu masa dahulu...politik di jadikan minat sejak dahulu....Alhamdulillah,..syukur aku pada Allah kerana impian dan cita2 aku akhirnya tercapai di bumi UKM....mungkin rezeki yang Allah kurniaan ini aku kuatkan semangat dalam berjuang mencari ilmu....kemuncak kepada perjuanganku..sudah di kecapi..tapi belum lagi berakhir....

20/4/2011 : Tarikh ini merupakan tarikh ciapnya tesis aku berjilid..gembira tidak terkata...mungkin org cakap...jilid je pongg...xkn nk tulis dalam n...tak bg aku itulah harga sebuah pengorbanan bukan saya aku..tp hadiah untuk kedua ibu bapaku yang banyak berkorban,,masa, tenaga, dan yang paling penting kewangan bagi memastikan aku terus bersemangat dan berjaya akhirnya....jd sempurna sudah tesis aku bertajuk " Senario politik dan masyarakat FELDA, kajian di Felda Chalok setiu Terengganu.....hadiah utk mak dan Ayah......




terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam pembikinan kajian ini....jasa anda akan di kenang..

Thursday, March 31, 2011

1 april not April fool (╯_╰)

1 april 2011-merupakan salah satu tarikh kermat yg akn di ingati mungkin olh diri ini....1 april bukn april fool or whatever, tp merupakan hari terakhir aku berkuliah sebagai seorg pelajar universiti....3 tahun Di UKM adalah satu impian menjadi kenyataan...dan pengalaman pahit manis yang di timba dalam medan perjuangan menuntut ilmu akn di jdkn sebagai sempadan dan cabaran masa hadapan....

cedih..mungkin itu yg blh di gambarkan,..tp ini lah realiti kehidupan alam....setiap pertemuan pasti ada perpisahan..setiap perpisahan ada hikmah di sebaliknya....to semua budak2 sains politik UKM tahun 3 2010/1011....gud luck frend forever..kerana menceriakan hari2 kita bersama...hahhahah..mungkin pas nie kite dah x jumpa..tp insya Allah anda semua akan di kenang sampai bila2....jadikan pengalaman anda selama 3 tahun di sini sebagai sempadan untuk kita berjaya di luar sana...keep in touch....

p/s: kenangi persahabatan kita walau hanya sementara...¸,¤°´'`°•.¸¸.•°´'`°¤,

video




Made in KOREA...

wah....dah lame asenya x tulis something lam n...rindu sngt nk tulis..tp biasalah bz memanjang....yela...skunk dah hujung sem dah..pas n final exm....and then x sabo rasenya nk memulakan langkah LI...huhuhuhu...
skunk aku tengah bertungkus lumus menyiapkan Bab 4 tuk tesis aku...lau x siap menda tu..jwbnya xleh graad la aku...x nk...nk habiskan jugak....skunk masa tuk strugglekan kerja2 sekolah nie semua...serabut otak weh..tp nk wat camne adab orang menuntut ilmu....

apa pon..xkan nk ngadap tesis je kotkan...sampai x tido...so, aku buang ckit masa tuk lepaskan gian berblog...hahhahha..

sbnrnya x de pe nk citer pon ...sesaja....td aku dah kemas barang...tuk wat balik kg..ye la sem depan dah x duk cnie..yahoooo....x yah la lagi nk ngdap buku2 yang berfaedah...pas nie buleh kosongkan fikiran kejap and pas nie leh keje dah.....pas keje nk plak kawen...jawabnya kena tugu org masuk meminang...huhuhuhu..

tgh aku kemas2 barang, aku terjumpa CD and DVD  yg aku copy mencopy citer dr first year- third year...
dalam bnyak2 DVD tu..semua DVD citer korea..aku pong xtau bila mase aku tgok tu semua..(hahhaade jugak yg citer ulang tayang sampai 4,5 kali...coz hero yg hensome and heroin yg montop..jalan citer pon best...so aku nk listkan citer/drama korea yg aku tonton dr first year-hujung third year..huuhhu( skunk berhenti seketika bg laluan pd kerja-kerja yg x ciap)

 tetiba ketidak percayaan menguasai diri ini.....huhuuuhu..lebih kot 50 cerita korea yg ak dah tonton...mai kita saksikan  antaranya.....♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪

  1. 101st Proposal (SBS)
  2. 90 Days, Falling in Love Days
  3. All About Eve
  4. Boys Before Flowers
  5. Couple Or Trouble  ✰✰✰✰✰
  6. Cinderella's Sister    ✰✰✰✰✰
  7. Delightful Girl Choon-Hyang  ✰✰✰✰✰
  8. Don't Ask Me About The Past
  9. Full House
  10. Goong
  11. Goong S
  12. He Who Can't Marry
  13. IRIS    ✰✰✰✰✰
  14. It's Okay, Daddy's Girl
  15. Lovers in Paris
  16. Love Story In Harvard
  17. Mary Stayed Out All Night
  18. Mr Goodbye
  19. Ms. Kim's Million Dollar Quest
  20. My Girl             ✰✰✰                       
  21. My Girlfriend is a Nine-Tailed Fox
  22. My Name is Kim Sam Soon
  23. My Princess 
  24. Oh! My Lady
  25. Only You
  26. Phoenix
  27. Personal Preference
  28. Romance (MBC)
  29. Save The Last Dance For Me
  30. Sad Love Song
  31. Secret Garden
  32. Shining Inheritance
  33. Snow In August
  34. Spring Waltz      ✰✰✰✰✰
  35. Stained Glass
  36. Stairway To Heaven
  37. Tell Me You Love Me
  38. Sweet 18
  39. The 1st Shop of Coffee Prince
  40. What Star Did You Come From
  41. Will It Snow For Christmas?    ✰✰✰✰✰ 
  42. Winter Sonata
  43. Wonderful Life
  44. You're Beautiful
  45. Take Care of the Young Lady
  46. 1% of Anything
  47. Hello! Miss
  48. I'm Sorry, I Love You
  49. Three Dads One Mom
  50. We Are Dating Now
  51. Wedding
  52. Mischievous Kiss.
  53. Loving You


♥☛    Jangan salah faham tau..just nk kogsi jek  ..
♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫

Saturday, February 26, 2011

~Bersederhana dalam membenci~

Setiap daripada kita berada antara dua macam manusia,iaitu kekasih yang mencintai dan musuh yang membenci.

syaidina Ali bin Abi Talib pernah berkata: ''cintailah kekasihmu sekadar sahaja, siapa tahu ia akan menjadi musuhmu suatu hari nanti.  Dan bencilah musuhmu sekadar sahaja, siapa tahu ia akan menjadi kekasihmu nanti''.

 Islam bukan sahaja mengajar etika berkawan, malah ia juga mengajar kita etika untuk berlawan, prinsip asas yang menjadi asas kedua-dua etika ini adalah 'keadilan'. islam melarang kita dalam bercinta, dan membenci sehingga membutakan mata kita dari melihat kebenaran.
apabila kebencian kita kepada seseorang melampaui batas, kita akan hidup dalam psikologi yang amat menyiksakan. setiap kali kita melihat orang yang kita benci melakukan sesuatu atau mengucapkan sesuatu, kita sukar percaya bahawa ia mampu berbuat baik, bahkan mampu berniat baik.
kita tidak dapat menerima kenyataan bahawa setiap orang memiliki kelebihan walau sekecil apa pun, kita tidak boleh  mnerima kelebihan org itu, selepas itu, kita akan sibuk membuka aib dan keburukan  org itu untuk menutup mata semua org drpad melihat kebaikan orang itu.

seringkali seseorang itu tidak tahu punca ia membenci seseorg, dia hanya merasakan benci, apabila melihat atau mendengar suara org itu. namun, jika di tanya  sebab kebencian, ia tidak dapat menjawab dengan jelas dan meyakinkan.

sikap membenci tanpa sebab, sangat jauh dr prinsip keadilan, bahkan, org sepertinya sedg mendera jiwanya sendiri. ada juga org yg membenci kerana ikut-ikutan. seringkali kebencian kita jauh lebih besar daripada sebab. perkara yg remeh berubah menjadi konflik yang berpanjangan kerana ego kita.  kita enggan mengalah dan bertolak ansur , padahal ini sangat di tuntut dalam agama.
orang yang lebih dulu bertolak ansur dan saling bermaafan antara satu sama lain dalam persengketaan petanda kebenaran berada di pihak benar. Rasullulah S.A.W bersabda yg bermaksud, tidak halal bagi seorg muslim menjauhi saudaranya lebih dr tiga hari. kedua-duanya berjumpa, namun saling berpaling antara satu sama lain. org yang terbaik antara kedua-duanya adalah yang terlebih dahulu mengucapkan salam.

p/s: bersederhana dalam membenci, agar tidak melukai hati orang lain...kerana dia juga berhak untuk rasa bahagia, kerana semua manusia di dunia sama,.tiada yang sempurna...




tembak menembak

tarikh: 26 februari 2011
tempat: Ibu Pejabat Kontinjen melaka.
lapang sasar terbuka IPK melaka.

aktiviti menembak yang last bersama suksis, pas nie rindu nk tembak lagi....cerita ckit mengenai aktiviti menembak nie. sebelum n dah 2 kali menembak, kira dah de pengalaman la kan...tp 2 kali tu mesti x kena sasaran....markah pon ckit jek...
tp, tuk last nie, macam x caya banyak yang kena....alhamdulillah..lagi pon tu impian ak..last nk wat yg tembaik...so dapat gak..buktikan kebolehan walaupun x banyak an...and x terer sngat pon....huhuhuhu
p/s: tq banyak2 kpd mereka , kawan2 yang banyak bg support....and jurulatih aku kali nie cik alpenzy...huuhuhuhu..thnks alot...